timovuori

Helsingin uusi epäonnistunut tunnus

Helsingin uusi logo on herättänyt paljon keskustelua. Osa pitää uutta tunnusta epäonnistuneena, sen sanotaan tuovan mieleen mainoslogon. Tärkeä kysymys onkin, oliko tarvetta uusia kokonaan kaupungin tunnusta. Olisiko kenties riittänyt vanhan vaakunan päivittäminen 2020-luvulle.

Eräs selkeimpiä ja tunnistettavia kaupungin tuntomerkkejä on sen vaakuna. Suomen vanhimpien kaupunkien vaakunoiden historia juontaa kaupunkien sineteistä, joista vanhimmat ovat 1300-luvulta. Helsingin nykyisen vaakunan historia ulottuu vuonna 1639 käyttöön otettuun kaupungin sinettiin.

Vaakuna on kaupungin tärkein symboli, joka luo jatkumon menneisyyden ja nykyisyyden välillä. Parhaimmillaan se kuvastaa kaupunkia ja sen ihmisiä. Vaakunan ulkoisen olemuksen määrittää vaakunan selitys. Helsingin kaupungin nykyinen vaakunan selitys on seuraava: ”Sinisessä kentässä kultainen vene uimassa hopeisella, aaltokoroisella tyviöllä; veneen yläpuolella saatteena kultakruunu.”

Helsingin vaakunassa yhdistyy monia tekijöitä, jotka on helppo liittää maan pääkaupunkiin: Itämeren rantakaupunki, kaupan ja liikenteen keskus, joka oli muinoin kruunun perustama kaupunki.

Toisin kuin lipulla tai yrityksen logolla vaakunalla ei ole tarkkoja mittoja, vaan sen ulkoasun määrittää puhtaasti vaakunan selitys, joka myös antaa enemmän liikkumavaraa. Kun kaupunki päätti uusia tunnuksena, eikö tällöin luontevinta olisi ollut lähteä liikkeelle vaakunaselityksestä, sen luomista mahdollisuuksista.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (4 kommenttia)

Käyttäjän MikaLehtonen kuva
Mika Lehtonen

Uusilla päättäjillä on jostain syystä tarve jättää mahdollisimman pian oma puumerkkinsä asioihin. Täytyy todella ihmetellä niiden järjenjuoksua, jotka tätä "investointia" kannattivat.

Käyttäjän Pekka Toivonen kuva
Pekka Toivonen

Mennään nyt tällä logolla 2010-luku. Ehkä jo ensi vuosikymmenellä vaakunat ovat taas muotia.

Käyttäjän TuomoKokko kuva
Tuomo Kokko

Jos Helsinki päättää, kuten uudessa tunnuksessaan, todeta olevansa Helsinki, en paheksu valintaa. Vaakunassa on kieltämättä oma arvokkuutensa, varsinkin jos se on ikivanha ja laajasti tunnettu.

Amsterdamin komean ja koristeellisen vaakunan ydin on veikkausrivimäisen arkinen ja jotenkin epätraditionaaliselta vaikuttava kolmen ristin sarja, mutta siitä kaupunki tunnetaan. Ruksirivin saattaa havaita vaikkapa katuroskiksen kyljestä.

https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/0/0...

Käyttäjän pia1 kuva
Pia Pakarinen

Vaakunasta ei olla luopumassa, mutta ei sitä voida nykymaailmassa markkinoinnissa käyttää, ellei haluta vaikuttaa aivan impivaaralaisilta. Logossa on hyvä mainita nimi. Veneestä meitä tuskin tunnistetaan.

Toimituksen poiminnat