timovuori

Ystävyys kantaa – harrastustoiminta kannattaa

Tänään vietetään kansainvälistä rakastavaisten päivää, joka tosin Suomessa tunnetaan ystävänpäivänä. Hyvä ystäväni, pappi, totesi tämän mahdollisesti johtuvan siitä, että niin moni suomalainen parisuhde on päätynyt platoniselle tasolle. Tiedä sitten, ehkä näin on.

Vietettiin tätä päivää sitten rakastavaisten tai ystävien päivänä, sosiaalinen kanssakäyminen rikastuttaa kenen tahansa elämää. Luottamukselliset suhteet luovat vahvan perustuksen. Vähäinen sosiaalinen verkosto ja ystävien puute voi sen sijaan erkaannuttaa yhteiskunnasta.  Luonnollisesti politiikan keinoin ei ole mahdollista eikä pidä ohjata sitä, kuka on kenenkin kanssa. Näin on ehkä tapahtunut eräissä kommunistista diktatuuria harjoittaneissa valtioissa.

Sen sijaan politiikan keinoin on mahdollista kohdentaa resursseja ja luoda työkaluja, jotka mahdollistivat sosiaalisemman ja ystävällisemmän yhteiskunnan. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen syksyllä 2015 julkaiseman kyselyn mukaan joka kymmenellä pojalla ei ole yhtään tosiystävää. Tämä on huolestuttavaa. Luottamuksellisimmat ja kestävimmät ystävyyssuhteet luodaan usein juuri nuoruudessa.

Siinä missä joka kymmenes poika on vailla ystävää, puuttuu monelta nuorelta harrastus, sellainen, jonka parissa voi purkaa energiaa, oppia uutta ja tutustua uusiin ihmisiin. Kaupungin taholta nuorten liikunta- ja taideharrastuksia tuetaan avustusten muodossa.

Kuluvalle vuodelle kulttuuri ja kirjastolautakunta myönsi taiteen perusopetukselle 300 000 euron lisärahan. Tavoitteena on saada 600–700 uutta nuorta taideharrastusten pariin. Mielestäni kohta alkavalla valtuustokaudella on perusteltua panostaa nuorten liikunta- ja taideharrastusten tukemiseen. Erityisenä painopisteenä alueet, joilla lapset ja nuoret harrastavat keskimääräistä vähemmän. Pienillä lisäpanostuksilla voidaan lisätä merkittävästi nuorten hyvinvointia.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

Toimituksen poiminnat