timovuori

Muurit eivät ratkaise itse ongelmaa

Historia tuntee lukuisan joukon muureja, joista tunnetuimmat lienevät Kiinan ja Berliinin muurit. Kiinan muuria rakennettiin eri vaiheissa usean vuosisadan aikana yhteensä tuhansia kilometrejä. Tästä huolimatta muuri ei estänyt paimentolaisheimoja valloittamasta Kiinaa. Tiedättehän Tšingis- ja Kublai-kaanin. Berliinin muurin historia on lyhyempi ja todistus siitä, ettei muuri estänyt Saksaa yhdistymästä ja kommunismia sortumasta.

Ihmiset ovat vuosisatojen saatossa vaihtaneet asuinpaikkaa eri syistä, mutta useimmiten päällimmäisenä vaikuttimena on ollut ruoka, työ ja väestönkasvu. 1000-lukujen molemmilla puolilla Skandinavia tarjosi kasvavalle väestölle niukkenevaa leipää. Osa viikingeistä suuntasi Normandiaan, toiset Islantiin, jotkut taas Brittien saarille tai vielä kauemmas. Sittemmin Suomeen saapui uudisraivaaja nykyisen Ruotsin alueelta.

Suuria muuttoliikkeitä on nähty eri vaiheissa. Edes valtameri ei ollut esteenä, kun miljoonia eurooppalaisia muutti paremman elämän toivossa Yhdysvaltoihin 1800- ja 1900-luvulla, näiden joukossa Donald Trumpin esivanhemmat.

Historian valossa muuri on tuskin ratkaisu itse ongelmiin. Sen sijaan järkevämpää on tarjota ihmisille tulevaisuutta. Meksikon väestönkasvu on ollut huimaa viimeisen 40 vuoden aikana. Väkiluku on kaksinkertaistunut noin 60 miljoonasta yli 120 miljoonaan. Sama haaste vaivaa monia Afrikan, Aasian ja Etelä-Amerikan valtioita.

Väitän: mikäli edes osa spekuloidun muurin mahdollisista kustannuksista ohjattaisiin avustusten muodossa meksikolaisten tyttöjen ja naisten koulutukseen, hyötyisi tästä pitkällä aikavälillä Meksiko ja Yhdysvallat sekä moni muu koulutetun ja osaavan työväestön muodossa. Samalla koulutetut naiset, joilla on tulevaisuutta, hillitsisivät väestönkasvua.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (6 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Israelin rakentamat muurit toimivat, mutta niistä ei julkisuudessa juurikaan puhuta.

Muurit eivät ole esteitä, mutta ne ovat hidasteita.

Ehkä muuri Meksikon ja USA:n välissä hidastaa sitä 120 miljoonan ihmisen laumaa juuri sen verran, että NAISET saavat riittävästi sivistystä, ettei joka ikisen meksikolaisen tarvitse ylittää muuria henkensä kaupalla USA:an päästäkseen.

Miehiähän hän ei tarvitse sivistää lainkaan sen enempää Meksikossa, Afrikassa kuin Lähi-idässäkään.

Libya oli muuri Afrikan ja Euroopan välissä. Kun muuri rikottiin, kuinkas kävikään?

Käyttäjän jperttula kuva
Juhani Perttu

Meillä on tontin ympärillä aita. Hyvin toimii.

Niko Sillanpää

Yhdysvallat ottaa vastaan työperäistä maahanmuuttoa nyt ja muurin (tai ilmeisesti aidan) rakentamisen jälkeenkin. Aivan vastaavasti "Eurooppa-linnoitus". Molempien tarkoitus on pitää globaali köyhyys, konfliktit ja hätä yhteiskuntiemme ulkopuolella.

Käyttäjän mattiosaisa kuva
Matti Säisä

Trump aikoo rakentaa aivan konkreettisen muurin, meillä tyydytään hurskaammin maahanmuutajaehdokkaita torjumaan lainsäädännöllisillä ja henkisillä muureilla. Lopputuloksen kannalta Suomi - Trump tässä asiassa lienee 1 - 1 eli tasapeli.

Käyttäjän MarkoKettunen kuva
Marko Kettunen

"Berliinin muurin historia on lyhyempi ja todistus siitä, ettei muuri estänyt Saksaa yhdistymästä ja kommunismia sortumasta."

Asioilla on puolensa. Itäblokin kommunistisia unelmia Berliinin muuri ei kyennyt pelastamaan mutta länsimaiden näkökulmasta muurin vaikutukset olivat positiiviset, koska muuri toimikin juuri päinvastoin kuin rakentajansa odottivat ja osaltaan edesauttoi kommunismin sortumista. Ehkä tulevaisuus osoittaa, että USA:n ja Meksikon välisellä muurillakin on vastaavia, osin ennalta-arvaamattomia, positiivisia vaikutuksia länsimaisten kulttuurien selviytymiselle?

Toimituksen poiminnat