timovuori

Kohti itsenäisyyden juhlavuotta

Huomenna tiistaina vietämme itsenäisyytemme 99-vuotisjuhlallisuuksia. Ensi vuosi on sitten Suomen 100-vuotisjuhlavuosi. Valmistautuminen juhlavuoteen käynnistyi jo hyvissä ajoin vuosia sitten, mutta ainakin toistaiseksi näyttää siltä, että juhlavuoden 2017 toteutus jää valtiovallan taholta vaisuksi.

Vertailun vuoksi esimerkiksi juhlavuonna 1967 perustettiin Sitra. Ehkä lähimmäksi tätä pääsee valtioneuvoston itsenäisyyden 100-vuotisjuhlahankkeeksi nimeämä keskustakirjasto. Ovet joulukuussa 2018 avaava keskustakirjasto voidaan nähdä yhtenä suomalaisuuden symbolina. Onhan vapaa tiedonsaanti ja mahdollisuus sivistää itseään olleet yksi Suomen menestyksen kulmakiviä.

Toivon, että vuoden 2017 aikana käydään rakentavaa ja rohkeaa keskustelua suomalaisuudesta ja Suomen tulevaisuudesta: mihin suuntaan haluamme kehittää Suomea, jotta tämä olisi jatkossakin sellainen maa, jota mahdollisimman moni suomalainen haluaa rakentaa. Suomalaisten lisäksi Suomi tarvitsee maahanmuuttoa, ennen kaikkea osaajia. Miten olemme tässä onnistuneet, ja mitä pitää mahdollisesti tehdä toisin.

Huoleen on syytä. Sunnuntain Helsingin Sanomissa uutisoitiin (HS 4.12.2016 Koti on nyt muualla) tuhansien suomalaisten – moni heistä korkeasti koulutettuja – muuttavan vuosittain ulkomaille. Lähdölle on monesti yksinkertainen syy: paremmat mahdollisuudet työllistyä. Suomen kannalta huolestuttavaa on, että yhä harvempi heistä palaa takaisin kotimaahansa. Vastaavasti Suomi houkuttaa ulkomaalaisia osaajia muita Pohjoismaita vähemmän.

Juhlavuosi on mahdollisuus ravistella piintyneitä asenteita. Suomi tarvitsee nyt enemmän kuin pitkiin aikoihin sisua tehdä rohkeita uudistuksia ja kykyä tarttua tilaisuuteen. Näin teki P. E. Svinhufvudin senaatti antaessaan itsenäisyysjulistuksen eduskunnalle 4.12.1917.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

1Suosittele

Yksi käyttäjä suosittelee tätä kirjoitusta. - Näytä suosittelija

NäytäPiilota kommentit (2 kommenttia)

Käyttäjän kosonenjuhapekka kuva
Juha-Pekka Kosonen

Suomi houkuttaa ulkomaalaisia muita Pohjoismaita vähemmän.
Tähän pitäisi pyrkiä.

Käyttäjän DanielMalinen kuva
Daniel Malinen

Maastamuutto on Suomenaivomuotoa eikä valtio panosta kansalaistensa korkeakoulutukseen koska se ei ole kannattavaa ja on muutenkin tuhottoman kallista. Samaan aikaan pitäisi ratkaista syntyvyysongelma ja kuinka saada Suomen suksi luistamaan vai tarviiko sitä saada jos muiden sukset luistaa paremmin.

Toimituksen poiminnat