timovuori

VIHERVASEMMISTON LYHYT MATKA PELTOON

Eduskuntavaalien jälkeen on puhuttu paljon ”kuplista” ja eri todellisuuksista, joissa suomalaiset elävät. Tätä korostaakseen esimerkiksi TV-toimittajat vierailivat vihervasemmiston vahvimmalla kannatusalueella Helsingin Kalliossa. Julkisuudessa muutamat urbaania kulttuuritaustaansa korostavat henkilöt ilmaisivat, etteivät tunne yhtään perussuomalaista.

Pikainen tarkastelu osoittaa, että Kalliossa vihreät ja vasemmisto saivat äänestysalueesta riippuen yhteensä 48–55 prosentin kannatuksen. Samaisella alueella asukkaista ainoastaan 28, 6 prosenttia on syntynyt Helsingissä. Vastaavasti esimerkiksi kokoomuksen vahvalla alueella Pakilassa yli 50 prosenttia väestöstä on syntynyt Helsingissä.

Tilastot viittaavat siihen, että tyypillisen vihervasemmiston juuret vievät urbaanin kantakaupungin ja Helsingin sijasta maaseudulle. Johtuisiko sitten tästä se, että vihervasemmisto pitää vahvasti esillä kulttuuria, tuo sanahan on alkuaan tarkoittanut maan muokkaamista, viljelyä. Vihervasemmistolaiselle on myös tyypillistä, ettei hän kuulu kirkkoon. Aikaisemmin kirkkoon kuulumattomia kutsuttiin pakanoiksi, joka sana on kauan sitten tarkoittanut maalaista.

Tilastojen valossa voidaan siis olettaa, että tyypillinen vihervasemmisto on paremmin perillä elämästä Helsingin rajojen ulkopuolelta, koska hän on sieltä tullut. Onko sitten taustalla tiedostamatonta häpeää omista juurista tai menneisyyden kieltämistä, jota pyritään peittämään esittämällä Kallion hipsteriä. Ehkä.

Tätä roolia tyypillinen vihervasemmistolainen pyrkii pitämään yllä antamalla ymmärtää olevansa suvaitsevainen ja monikulttuurinen. Tosiasiassa vihervasemmistolaisen feministin jyrkkä ja mustavalkoinen maailmankatsomus on kaukana suvaitsevaisuudesta ja monikulttuurisuudesta. Ehkei hän sittenkään ole henkisesti niin kaukana Viitasaaren serkustaan.

Piditkö tästä kirjoituksesta? Näytä se!

0Suosittele

Kukaan ei vielä ole suositellut tätä kirjoitusta.

NäytäPiilota kommentit (11 kommenttia)

Pekka Iiskonmaki

Ongelma on siinä, että ko. porukka ei salli omistamista. Punainen tupa ja perunamaa vaatisi vähintään 15.000 euron omistuksen.

Asuvatko ne kaikki Kalliossa vuokralla ja kommuuneissa?

Käyttäjän SepSaa kuva
Seppo Saari

Kallio oli aiemmin Stadin kundien ydinaluetta, jossa kaikki tunsivat maamerkit Kallion paloasema, Kallion kirkko, Pelastusarmeijan sosiaalisen työn keskustalo ja yliopistona mainittu Kallion yhteiskoulu & kirjasto. Se tuotti meille mm. T. Halosen ja P. Saision.

Mutta se antoi meille myös monta kirjailijaa (P. Haavikko), näyttelijää (R. Valkama), kulttuurikriitikkoa (P. Tarkka) , muusikkoa (M. Hyökki, E. Helasvuo jne.) sekä liudan kuvataiteilijoita (A. Kare) ja tutkijoita.

Itsensä ylentävä ja tiukkapipoinen puna-vihersokeus taitaa olla uudempaa perua? Aiemmin Kalliossa viihtyivät niin katujen ilolinnut, papit, pelastusarmeijalaiset, bultsarit, taiteilijat, duunarit ja urheilijat - toisiaan kauhistelematta.
Maaseudulta muuttaneet uusstadilaiset taitavat olla hieman toisenlaisia kuin ne Kallion ja Sörkan aboriginaalit, ketään tällä ilmaisulla syrjimättä? Jatkavat kai kyläpolitikointiaan Stadissa kasvaneella egollaan vanhojen 1970-lukulaisten kelkassa...? :D

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Tuli se tämäki päivä nähtyä kun Kokoomuksen isot miehet puolestapahastuu Perussuomalaisten puolesta. Sinänsä aika liikuttavaa. Onnesta sykkyrällä kun on löytynyt yhteinen halveksunnan aihe.
Siinä, että juuret ovat muualla kuin Helsingissä ei ole mitään häpeämisen aihetta. Helsinkihän on se pieni kaupunki Euroopan laidalla, jossa Venäjän vallan aika on vieläkin voimakkaasti aistittavissa ja jonka asukkaista moni yrittää näytellä sivistynyttä maailmankansalaista.

Niko Sillanpää

Missä niitä "sivistyneitä maailmankansalaisia" sitten on? Tukholmassa? Millä kriteereillä? Teidän punavihreiden(?) hyväihmisten jargonin mukaan näyttä siltä, että "sivistys" = mahdollisimman suuri "sorretun" "näkyvän toiseuden" läsnäolo.

Käyttäjän IlkkaNielsen kuva
Ilkka Nielsen

Jos se tekee minusta punavihreän, että ärsyynnyn toisten mollaamisesta ja kategorioimisesta johonkin itse kuviteltuun raamiin, niin sitten varmaankin olen punavihreä. Näin määritellen suurin osa pohjoisen ihmisistä on siis punavihreitä. En ole kyllä noita suuntauksia äänestänyt aiemmin, mutta täytynee ottaa harkintaan.

Pekka Iiskonmaki

#3
Kyllä se on häpeä, mutta ei sentään syntiä.

Käyttäjän TaruElkama kuva
Taru Elkama

Joku onnellinen onneton väitti minun kuuluvan vihervasemmistoon, minun joka en eläessäni ole Vihreitä tai Vasemmistoa äänestänyt. Toki olen syntynyt Stadissa niinkuin vanhempani, olen syntynyt ja kasvanut siellä hyvinkin maaseutumaisemassa, suurten peltojen keskellä, Helsingin pienimmässä lähiössä. Lyhyt matka Viikin koe-eläintilalle lehmiä katsomaan. Meidän suvussa on liikuttu aika rivakasti muutenkin ympäri Suomea ja muuta maailmaa. Napattu puolisot hyvinkin eri säädyistä sekä eri kulttuureista. Tehty hyvinkin rohkeita, omapäisiä ratkaisuja ja pidetty päämme vaikka joku vastaan mussuttaisikin, niistä juuristani olen ihan helvetin ylpeä.

Ai niin, kirkkoon en kuulu, mutten pakanakaan ole sillä pakanallisuuskin on jonkinmoista uskonnollisuutta.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Minä olen varmaankin punavihervasemmistolainen ja kaiken kukkuraksi vähän kultturimarksilainenkin, ja siitä huolimatta olen ylpeä eteläsavolaisesta syntyperästäni.

Minussa taitaa olla myös hiukan feministin ja monikultturistin vikaa, sillä olen kolmissa viime eduskuntavaaleissa äänestänyt maahanmuuttajataustaista naista - tällä kertaa muuten kokoomuksesta. Saatoin tehdä sen hyvillä mielin, sillä kokoomus on Luojan kiitos saanut paljolti karistetuksi koti, isänmaa, uskonto –rasitteen harteiltaan.

Niin, ja kuulun myös kirkkoon.

Pekka Iiskonmaki

''olen ylpeä eteläsavolaisesta syntyperästäni.''

Minä en saanut valita vanhempiani ja siksi en voi ylpeillä syntymäpaikallani. Hävettää olla sudeettisavolainen.

Käyttäjän PetriFriari kuva
Petri Friari

Minäkään en saanut valita vanhempiani, ja siksi voinkin sanoa olevani onnekas, että sain syntyä maakunnista parhaimpaan. :)

Käyttäjän kaunaherra kuva
Tuure Piittinen

Tärkeintä on ettei kehu asialla :) Minä synnyin lappilaiseksi eikä se ole menoa hidastanut. Synnyin kesällä ja sen vuoksi olen hiukan katkera etten saanut syntyä revontulten loisteessa.

Muuten tämän lappilaisen kuplan etuja on se, että se on itsessään hyvin suvaitsevainen. Ulkomaalaiset, mitä ne on? Naapureita tietenkin. Granneja, kuten täällä päin sanotaan. Hassua, että Helsingissä ihmisiä luokitellaan senkin mukaan missä kaupunginosassa he asuvat. Yök.

Toimituksen poiminnat